Acupunctuur

Acupunctuur kent zijn oorsprong in China en is daar dan ook één van de belangrijkste onderdelen van de traditionele Chinese geneeskunde. Acupunctuur is al duizenden jaren oud en met succes toegepast op miljoenen mensen. Dit geldt voornamelijk in China, Japan en Vietnam. Echter, de laatste tientallen jaren is acupunctuur ook in het Westen van de wereld een redelijk populaire geneeswijze geworden. Zo maken mensen in Nederland ook steeds meer gebruik van acupunctuur. Acupunctuur kan een goede aanvulling zijn op een reguliere therapie en in enkele gevallen zelfs dienen als een goede vervanging.

Uitgangspunt

Als we klachten en bepaalde symptomen ondervinden of aan een ziekte lijden, dan bevindt zich ergens in het lichaam een blokkade in het energiesysteem, soms wel meerdere met als gevolg dat het lichaam afvalstoffen en negatieve energieën onvoldoende kan afstoten. Ook maakt het lichaam soms bepaalde nuttige energieën en belangrijke lichaamseigen stoffen onvoldoende aan. Deze zaken kunnen verschillende klachten, symptomen en ziekten tot gevolg hebben. Dit is het het uitgangspunt van acupunctuur.

Acupunctuur in z’n werk

Bij ieder mens bevinden zich 722 acupunctuurpunten over het gehele lichaam. De energiebanen in het lichaam komen op die plaatsen vlak onder de huid. Deze energiebanen noemen we meridianen en hiervan heeft elk lichaam er veertien. Een acupuncturist kan een bepaalde combinatie van acupunctuurpunten bevorderen met hele kleine naaldjes, met een stroompje of met laser. Ook kan hij acupunctuurpunten met zijn handen stimuleren, dit laatste wordt ook wel meridiaan massage of drukpuntmassage genoemd. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden op deze manier de blokkades in de energiehuishouding van een lichaam opgeheven met als gevolg dat het lichaam de energiehuishouding weer goed kan uitvoeren. Eveneens kan het lichaam dan de hierboven genoemde stoffen en negatieve energie weer beter gaan afvoeren. Verder kan het lichaam de stoffen die tekort komen, opnieuw gaan aanmaken en nieuwe energieën opdoen. Op deze manieren kan acupunctuur ervoor zorgen dat verschillende klachten, symptomen verminderen of zelfs verdwijnen.

Acupunctuur, vermoeidheid, M.E./CVS en/of Fibromyalgie

De behandeling voor vermoeidheid en de Chinese geneeswijze bestaat meestal uit een combinatie van acupunctuur, Chinese drukpunten en meridiaan massage. Eventueel kunnen daarnaast ook Chinese kruiden worden gebruikt. De acupuncturist zal van te voren naar aanleiding van een gesprek inschatten en bepalen wat in de betreffende situatie van de patiënt het meeste effect heeft. Desgewenst kan op verzoek van de patiënt de behandeling uiteraard aangepast worden (bijvoorbeeld alleen acupunctuur, of alleen drukpuntmassage).

Opheffing van de energieverstoringen leidt tot ontspanning van het lichaam. De mensen die een behandeling ondergaan voelen zich doorgaans meer ontspannen na de behandeling. Voor patiënten die lijden aan de vermoeidheidsziekte M.E/CVS kunnen door deze Chinese geneeswijze te gebruiken nadien een klein beetje meer energie krijgen, waardoor ze soms meer activiteiten kunnen uitvoeren. Ook kunnen door acupunctuur toe te passen bepaalde klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijnen of andere symptomen die behoren bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en/of Fibromyalgie afnemen.

Verscheidene M.E./CVS-patiënten maken gebruik van acupunctuur, Chinese drukpunten of de zogeheten meridiaan massage of hebben hier in het verleden gebruik van gemaakt. Sommigen ervaren na de behandeling een positief effect, sommigen merken geen effect.

Faith heeft in het verleden een behandeling van acupunctuur uitgeprobeerd met een duur van tien sessies, maar merkte helaas geen vermindering van klachten en symptomen evenals vermindering van vermoeidheid. Wel trad na elke sessie een tijdelijke grote ontspannenheid op. Let wel: eventueel resultaat is voor elke patiënt verschillend.

Voordelen:

  • Acupunctuur wordt vaak gedeeltelijk en/of volledig vergoed door de zorgverzekering; raadpleeg voor gebruik uw polisvoorwaarden;
  • Kan baat hebben bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en/of Fibromyalgie;
  • Veel mensen spreken van meer ontspanning na behandeling van acupunctuur.

Nadeel:

  • Symptoombestrijding; dit neemt naar ons inziens de oorzaak van de vermoeidheidsziekte M.E./CVS niet weg.