Paul van Meerendonk

De arts Paul van Meerendonk behandelt patiënten die lijden aan de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en is verbonden aan het Biologisch Medisch Centrum in Utrecht. Hij houdt naast Utrecht, ook praktijk in Epe. Inmiddels heeft hij meer dan 3000 patiënten met de vermoeidheidsziekte M.E./CVS behandeld. Tachtig procent kent een duidelijke verbetering en een groot deel hiervan is volledig hersteld.

Therapie

Zijn therapie is gebaseerd op de voorschriften van de Amerikaanse internist Jacob Teitelbaum. Dit is een voormalig M.E./CVS-patiënt die zichzelf genas met een zelfbedacht protocol en uitgaat van meerdere problemen die voorkomen bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS, zoals: blijvend overactief immuunsysteem, infecties zoals parasieten, virussen, bacteriën en gisten, ontgiftingsproblemen van de lever, hormonale disbalans, voedselallergieën, slaapstoornissen, Fibromyalgie, tekorten zoals vitaminen en nutriënten, mitochondriale dysfunctie, “stoorvelden”, chronische stress, belasting van zware metalen, fixatiesyparatie enz.

Paul van Meerendonk behandelt zijn patiënten op grond van dit protocol. Hiervoor maakt hij gebruik van zeer uitgebreid bloedonderzoek en van een lading specifieke laboratoriumbepalingen om zo goed mogelijk bovenstaande “problemen en oorzaken” op te sporen.  Bedoeling van de therapie is om het lichaam op zoveel mogelijk fronten te ontzien door alle stoornissen te behandelen. Hiervoor schrijft Van Meerendonk een flinke dosis medicijnen en supplementen voor aan zijn patiënten. Hierbij kun je denken aan: vitaminen, aminozuren, mineralen, kruiden, slaapmedicatie, corticosteroïden, schildklierhormonen, geslachtshormonen, antivirale middelen en medicatie tegen schimmels, gisten en bacteriën. Voor het laatste kan zes maanden Antibiotica worden voorgeschreven.

Paul van Meerendonk is in Nederland een autoriteit op het gebied van M.E./CVS. Mocht hij zijn patiënten niet verder kunnen helpen, verwijst hij regelmatig door naar Dr. De Meirleir te Brussel.

Eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak wordt een vragenformulier besproken dat de patiënt vooraf heeft ingevuld. Deze vragenlijst en ziekteverschijnselen zullen uitgebreid besproken worden. Vervolgens vindt uitgebreid (bloed)onderzoek plaats.

Voordelen:

  • Aanzienlijk verbeteringspercentage;
  • Gaat uit van meerdere problemen bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS;
  • Arts die je serieus neemt.

Nadelen:

  • Hoge kosten die vrijwel niet vergoed worden;
  • Zware behandeling, dus doorzettingsvermogen is vereist;
  • Komt regelmatig voor dat Van Meerendonk patiënten niet verder kan helpen en doorverwijst naar Professor K. De Meirleir te Brussel.

Contactgegevens:

Dr. P.W.M. van Meerendonk Biologisch Medisch Centrum
Amsterdamsestraatweg 544a
3553 EN  UTRECHT

Email: p.meerendonk@planet.nl