Vermoeidheidscentrum Lelystad

Maar liefst één derde van de Nederlandse bevoling klaagt over vermoeidheid. 16 % van de Nederlandse bevolking is wel eens daadwerkelijk naar de huisarts gegaan met vermoeidheidsklachten. Van dit percentage hebben er 200.000 mensen last van onverklaarbare chronische, ernstige vermoeidheidsklachten.

Het VermoeidheidCentrum zit in Lelystad en is bedoeld voor patiënten met ernstige aanhoudende vermoeidheidklachten en de daarbij behorende andere klachten en verschijnselen. Dit centrum is dan ook echt gespecialiseerd in ME/CVS.

De aanpak van Vermoeidheidscentrum Lelystad is multidiciplinair. Oftewel een team met verschillende behandelaars die allemaal zijn gespecialiseerd in ernstig aanhoudende vermoeidheid.

Vooraf vindt er een intake plaats om te kijken of je baat kunt hebben bij hun behandeling. In eerste instantie krijg je vragenlijsten thuisgestuurd. Aan de hand van deze ingevulde vragenlijsten wordt er een intake gepland bij een internist. Deze intake start met een belastbaarheidsscan en een consult met gespecialiseerde internist. Bij de belastbaarheidsscan is het mogelijk om de fysieke belastbaarheid te meten zonder dat hiervoor inspanning hoeft te leveren Daarna kan er nog onderzoek plaatsvinden door medische specialisten van het Lelystadse ziekenhuis. Na het consult krijgt patiënt een receptformulier mee voor medicatie en supplementen. Deze kunnen direct bij de ziekenhuisapotheek worden opgehaald. Tijdens het traject wordt de patiënt begeleid door een coach.

De multidisciplinaire behandeling bestaat uit: fysiotherapie, ergotherapie,  coach, diëtist, psycholoog (niet beneden de 17 jaar), specialist op het gebied van arbeid en inkomen, ontspanningstherapeut.

Mocht de reis naar Lelystad te vermoeiend zijn voor patiënten is er de mogelijkheid om delen van de behandeling in Zoetermeer of zorgverleners in de eigen woonomgeving te volbrengen.

De onderzoeksfase in het vermoeidheidscentrum wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Echter wordt er voor sommige onderdelen in de behandelfase wel vaste, maandelijkse bijdrage gevraagd. Deze kosten zijn wel vooraf duidelijk, zodat patiënten niet tijdens het traject voor verrassingen komen te staan. Afhankelijk van de zorgverzekeraar zal het grootste deel van de multidisciplinaire behandeling worden vergoed. Daarnaast zijn werkgevers steeds vaker bereid mee te betalen aan de behandelingen van medewerkers.

Voordelen:

  • Patiënten zijn in behandeling bij gespecialiseerde artsen die de vermoeidheidsziekte ME/CVS erkennen;
  • Patiënten worden serieus genomen en er vindt behandeling plaats naar gelang hun eigen niveau;
  • Je kunt er snel terecht;
  • Lage kosten.

Nadelen:

  • Er vindt niet gericht biomedisch onderzoek plaats naar de daadwerkelijke oorzaken van vermoeidheid bij patiënten. De staat van het immuunsysteem wordt niet nader onderzocht, darmbacteriën worden niet onderzocht. Er is een diëtist aangesloten, maar er wordt niet daadwerkelijk onderzoek gedaan naar voedselintoleraties die vaak aan de orde van de dag zijn van ME/CVS patiënten;
  • Geen mogelijkheid om je te laten testen op XMRV