Dieet en voeding

Lekkende darm - leaky gut

Citaat uit het boek “nooit meer moe” geschreven door de wetenschapper Michael Maes*: ‘Veel patiënten met ME/CVS hebben last van de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom. Een prikkelbare-darmsyndroom kan ook op de aanwezigheid van een lekk Lees verder →

Histamine intolerantie

Histamine is een stof die behoort tot de zogeheten biogene aminen. Andere stoffen die behoren tot de biogene aminen zijn andrenaline, tyramine en fenylethylamine. Deze stoffen komen van nature voor in onze dagelijkse voeding alsook te vinden in ons l Lees verder →

Fructose intolerantie

Een fructose-intolerantie (malabsorptie) is een stofwisselingsziekte waarbij sprake is van een enzymstoornis in het lichaam. Bij een fructose-intolerantie mist het enzym aldolase-B. Normaal gesproken wordt fructose in het lichaam omgezet naar glucose Lees verder →

Gluten intolerantie

Naast koemelk(producten) is gluten het tweede voedingsmiddel waarmee wij, in onze Westerse cultuur, op constante basis het meest in contact komen, met name de graansoort tarwe wordt dagelijks genuttigd. Bij de meeste mensen is het feitelijk zo dat zi Lees verder →

Spelt

Gluten komen voor in de volgende graansoorten: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. In verreweg de meeste producten wordt tarwe gebruikt. Spelt is een goede vervanger voor tarwe. Spelt kan nuttig zijn bij het verminderen en/of voorkomen van v Lees verder →

Koemelkallergie en Lactose intolerantie

Bij veel mensen in onze westerse cultuur zijn melk- en lactoseproducten de eerste vreemde eiwitten waarmee het lichaam wordt geconfronteerd. Eigenlijk is er na de periode van borstvoeding geen dag meer dat er geen melk(producten), in een of andere vo Lees verder →

Christine Tobback

Christine Tobback is onder andere verbonden aan de praktijk van dr. De Meirleir als diëtiste. Veel mensen met ME/CVS kampen met voedselintoleranties. Het is voor haar inmiddels overduidelijk dat voeding een veel grotere invloed op gezondheid heeft d Lees verder →