Spelt

Gluten komen voor in de volgende graansoorten: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. In verreweg de meeste producten wordt tarwe gebruikt. Spelt is een goede vervanger voor tarwe. Spelt kan nuttig zijn bij het verminderen en/of voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen:

Spelt voor evt. vermindering bij migraine – vitamine b2

Veel patiënten met ME/CVS hebben last van zware hoofdpijn/migraine. In verschillende onderzoeken is aangetoond dat het gebruik van spelt migraine aanvallen kan verminderen met ruim 50%. Wanneer tarwe volledig in de voeding wordt vermeden en vervangen door spelt, dan kunnen in sommige gevallen de hoofdpijn en/of migraineklachten zelfs geheel verdwijnen.

Spelt voor een sterker immuunsysteem; mucopolysacchariden 

Spelt bevat als enige graan mucopolysacchariden. Dit zijn bijzondere koolhydraten die tegenwoordig meestal aangeduid worden als glucosamineglycanen. Mucoplolysacchariden komen eveneens voor in aloë vera en haaienkraakbeen en hebben als belangrijke functie het versterken van het immuunsysteem.

Spelt en kanker; B17 amygdaline 

Spelt bevat de belangrijke vitamine B-17, ook wel amygdaline genaamd. Amygdaline wordt de laatste tijd veel toegepast bij alternatieve kankertherapieën en is hierdoor de de meest controversiële vitamine. Er zijn diverse ervaringsverhalen bekend van succesvolle behandelingen met vitamine B17.

Spelt bij overgewicht en diabetes; lectines 

Tarwekiemen bevatten een eiwitsubstantie, genaamd tarwekiemlectine, dat het effect van insuline nabootst en op deze manier insulineresistentie (het voorstadium van diabetes) en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lectine niet.

Spelt bij gewrichtsklachten; Glucosamineglycanen

Spelt bevat Glucosamineglycanen die een belangrijke rol spelen bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen wat belangrijk is voor soepele en veerkrachtige gewrichten.

Spelt bij (tarwe) allergie; eiwitten;

Bij veel ME/CVS-patiënten is sprake van een tarweallergie. Spelt is een goed alternatief voor tarwe, aangezien de eiwitten in spelt anders van structuur zijn dan de eiwitten (gluten) in tarwe. Spelt vertoont niet zo’n grote kruisreactiviteit met het immuunsysteem als bij tarwe.

Let op: Spelt bevat geen tarwe, maar wel gluten! Spelt is dus alleen een goede vervanger als je geen tarwe verdraagt, maar geen glutenallergie/intolerantie hebt.

Daarnaast is speltbrood niet alleen gezond, maar ook erg lekker!