Lekkende darm – leaky gut

Citaat uit het boek “nooit meer moe” geschreven door de wetenschapper Michael Maes*: ‘Veel patiënten met ME/CVS hebben last van de symptomen van het prikkelbare-darmsyndroom. Een prikkelbare-darmsyndroom kan ook op de aanwezigheid van een lekkende darm wijzen. Een lekke darm bij patiënten met ME/CVS kan worden genezen door een langdurige behandeling met glutamine, NAC en zink en een specifiek dieet.’

 Tip: Glutamine, NAC en Zink kunnen op een gemakkelijke manier en voor een goedkope prijs besteld worden via onderstaande links:

http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Glutamine-1000-mg-240-Capsules/3326?at=0

http://www.iherb.com/Now-Foods-NAC-600-mg-250-Vcaps/694?at=0

http://www.iherb.com/Now-Foods-Zinc-Picolinate-50-mg-120-Capsules/878?at=0

De prijs van deze supplementen zijn bij deze firma velen malen goedkoper dan de gemiddelde prijs bij Nederlandse leveranciers. Zowel Hope als Faith bestellen al een aantal jaren naar volle tevredenheid bij Iherb. Bij gebruik van kortingscode ATE687 ontvangt u tevens 10 dollar korting bij de eerste bestelling als deze 40 dollar of minder bedraagt en 5 dollar korting als deze minder dan 40 dollar bedraagt. Wel dient u (of iemand die u kent) in het bezit te zijn van een creditcard.

Wat is een lekkende darm?

Een lekkende darm (ook wel “het lekkende darmsyndroom” genoemd) is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest en zodoende gaten in de darmwand produceert. Gevolg hiervan is dat onverteerde voedselelementen, schadelijke stoffen, verschillende soorten bacteriën, schimmels, parasieten en virussen gemakkelijk door de wand heen kunnen en in het bloed terechtkomen. De diagnose wordt vaak over het hoofd gezien omdat de symptomen en aandoeningen zo divers zijn. In de reguliere geneeskunde is deze aandoening tot op heden helaas (nog) niet geaccepteerd terwijl dit juist bij de ziekte ME/CVS vaak een zeer belangrijke rol speelt. Verder in deze tekst meer uitleg over eventuele oorzaken, symptomen en gevolgen van een lekkende darm en wat deze specifiek inhoudt bij ME/CVS.

Oorzaken van een lekkende darm

Een lekkende darm ontstaat meestal door irritatie en ontsteking van het darmslijmvlies. Oorzaken hiervan kunnen o.a. zijn:

 • Een gebrek aan goede darmbacteriën;
 • Een overschot aan slechte darmbacteriën;
 • Infecties door parasieten en/of bacteriën;
 • Voedselallergieën en/of intoleranties;
 • Overmatig gebruik van alcohol, cafeïne, nicotine en andere genotsmiddelen of drugs;
 • Medicijngebruik zoals aspirine, ibuprofen, ontstekingsremmers, prednison, antibiotica, anticonceptiepil, zuurremmers etc.;
 • Resten van pesticiden, chemicaliën en andere gifstoffen;
 • Tekort aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen (vooral zink), aminozuren en essentiële vetzuren;
 • Candida: overmatige groei van schimmels en gistingsprocessen in de darm;
 • een gebrekkige spijsvertering, tekort aan maagzuur en/of spijsverteringsenzymen;
 • een gebrekkigs leverfunctie (als gevolg van de aanwezigheid van teveel gifstoffen in de darm).

Symptomen van een lekkende darmwand

Veel symptomen van het lichaam met een lekkende darm hebben te maken met een overmaat van gifstoffen die in het bloed terechtkomen. Symptomen zijn o.a.:

 • Tekorten aan vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren;
 • Candidasyndroom met alle daar bijhorende klachten;
 • huiduitslag, netelroos, eczeem;
 • voedselallergieën- en intoleranties;
 • slecht geheugen, verwarring, concentratieproblemen;
 • depressie en stemmingswisselingen;
 • angstklachten;
 • verminderde immuunfunctie;
 • indigestie, flatulentie en andere buikklachten;
 • constipatie, diarree en winderigheid;
 • vermoeidheid, uitputting en algehele malaise;
 • verminderd uithoudingsvermogen en adem-tekort;
 • astma, bronchitis;
 • verhoogde lichaamstemperatuur;
 • spier- en gewrichtspijnen;
 • verstopping van neus-en voorhoofdsholten;
 • verminderde tolerantie voor alcohol;
 • hoofdpijn;
 • enz.

Gevolgen van een lekkende darmwand

Zoals eerder uitgelegd, kan de darmwand beschadigen als deze is gaan lekken. Hierdoor kunnen er stoffen buiten de darm terecht komen die daar niet horen. Door deze “verkeerde stoffen” die in het bloed terechtkomen, kunnen op langere termijn de volgende gevolgen optreden:

 • het immuunsysteem wordt (ernstig) onder druk gezet;
 • lichaamsprocessen op alle niveaus worden verstoord;
 • de lever wordt zwaar belast.

Een verstoord overbelast immuunsysteem kan als gevolg hebben dat de ontstekingsactiviteit in het lichaam verhoogt wordt, de bijnier uitgeput raakt en in sommige gevallen kunnen er zelfs auto-immuunziektes ontstaan. Bekende voorbeelden van auto-immuunziektes zijn Coeliakie, de ziekte van Crohn, Diabetes type-1 en reuma. Dit geldt ook voor de ziekte ME/CVS. Op hersenniveau kunnen slecht verteerde voedingsstoffen (vooral gluten en caseïne) en gifstoffen in het bloed neurotransmitters verstoren, zoals bij ADHD, dyslexie en psychoses. Ook kunnen deze stoffen zorgen voor acne, eczeem en andere huidproblemen. Mensen met deze aandoeningen zijn zeer gebaat bij het helen van een lekkende darm  (Leaky gut).

Lekkende darmwand en ME/CVS

Veel mensen die lijden aan de neurologische immuunziekte ME/CVS hebben darmklachten. Een lekkende darm (Leaky gut) komt voor bij ongeveer 70% van de patiënten. Darmbacteriën spelen een zeer belangrijke rol bij het ontstaan van de neurologische immuunziekte ME/CVS. Er bestaan goede bacteriën en slechte bacteriën. Het is zeer belangrijk dat slechte bacteriën in de darm blijven en niet in de bloedbaan terechtkomen. Door virussen, bacteriën, psychische stress, alcohol, antibiotica, pijnstillers en andere eerder genoemde zaken kan de darmwand “open” gaan en ontstaat er een soort “lek” tussen twee cellen waardoor de slechte bacteriën kunnen doordringen tot in de bloedbaan van het menselijk lichaam. Daar prikkelen ze NFkB en COX-2, wat tot ontstekingen leidt. Ontstekingsreacties tegen deze darmbacteriën zijn sterk verhoogd bij ME/CVS-patiënten, dit is trouwens specifiek voor ME/CVS. Door de lekkende darm kunnen de cytokines gaan stijgen, wat vervolgens ook weer verband kan houden met de symptomen. Kortom: een lekkende darm is een absolute trigger voor ME. Als gevolg kan zelfs auto-immuniteit ontstaan. Eveneens kunnen er voedingstekorten ontstaan door een lekkende darmwand, omdat er minder voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden opgenomen. Ook kunnen als gevolg van een lekkende darmwand problemen ontstaan aan het zenuwstelsel. Denk hierbij aan: (ernstige) tintelingen in ledematen die gepaard kunnen gaan met gevoelloosheid, (spier)zwakte, zenuwpijnen, brainfrog (mistig hoofd), neuro pathische pijn en andere neurologische klachten die veelvuldig voorkomen bij ME/CVS.

Helen van een lekkende darm

Om de lekkende darmwand te kunnen helen, is het zeer belangrijk om de voedselintoleranties in het dagelijks eten te elimineren. Veel voorkomende intoleranties bij ME/CVS zijn: lactose-intolerantie, glutenintolerantie, fructose-intolerantiehistamine-intolerantie en/of andere allergieën of intoleranties. Het wordt sterk aangeraden producten waar intolerantie/allergie in je lijf tegen bestaat (tijdelijk) te vermijden bij darmproblemen om te zien of de klachten minder worden zodat de darmwand de mogelijkheid krijgt om te kunnen helen. Dit is ook één van de redenen waarom Dr. De Meirleir bij aanvang een lactose-intolerantie, fructose ademtest en een algemene voedselintolerantietest uitvoert door middel van de FoodStats via bloedonderzoek. Hierbij wordt op 150 verschillende voedselsoorten getest. Eveneens raadt de wetenschapper Michael Maes* aan ter ondersteuning de voedingssupplementen Glutamine, NAC en Zink te gebruiken, die voor een voordelige prijs via bovenstaande links te bestellen zijn.

*Michael Maes was de eerste wetenschapper die aantoonde dat ME/CVS veroorzaakt wordt door ontstekingen die in de cel ontstaan door een slecht werkende darm. Hij onderzoekt al 25 jaar de oorzaken van depressie, fibromyalgie, stress en ME/CVS. Hij publiceerde meer dan 500 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en is de meest gerefereerde neuropsychiater van Europa. Hij is een buitenbeentje in de medische wereld omdat hij als onafhankelijk wetenschappelijk denker de gangbare theorieën steeds in vraag heeft gesteld en daardoor in staat was de ware oorzaken van eerdergenoemde ziekten aan te tonen. In 2001 richtte hij zijn eigen MAES Clinics op, waar hij voornamelijk werkt met antioxidanten en immunologische therapieën of medicijnen om de biologische stoornissen waar deze patiënten aan lijden te herstellen. In 2005 publiceerde hij het succesboek ‘Van Freud tot Omega-3’, dat heel wat stof deed opwaaien in medisch-wetenschappelijke kringen.