Christine Tobback

Christine Tobback is onder andere verbonden aan de praktijk van dr. De Meirleir als diëtiste. Veel mensen met ME/CVS kampen met voedselintoleranties. Het is voor haar inmiddels overduidelijk dat voeding een veel grotere invloed op gezondheid heeft dan men denkt. Zij bestudeert al jaren het verband tussen chronische aandoeningen en onze hedendaagse eetgewoonten. Hierbij kwam ze tot de ontdekking dat er chronische aandoeningen kunnen ontstaan, maar ook verergen door voeding.

Naast voedselallergieën die vindbaar zijn in het bloed bleken er ook veel patiënten last te hebben van pseudo allergieën. De klachten van een pseudo allergie kunnen net zo heftig zijn als bij een gewone allergie of intolerantie, maar men kan geen antistoffen waarnemen in het bloed.

Pseudo-allergieën komen vaak voor bij klachten die men vaak ‘welvaartsaandoeningen’ noemt zoals ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Dysorder), migraine, spierpijnen, PMS (premenstrueel syndroom), slaapstoornissen, chronische vermoeidheid en depressies. Ook personen met diabetes ondervinden beterschap door deze pseudo-allergenen te achterhalen.

Daar bovenop neemt het gebruik van kant-en-klare maaltijden almaar toe. Dergelijke maaltijden bezitten veel meer toevoegstoffen zoals kleurstoffen, bewaarmiddelen en smaakversterkers, gekende triggers of uitlokkers van ontstekingsreacties. Tot slot vermeldt voedingsconsulente Christine nog een zeer belangrijk gegeven. Te veel mensen hebben een vetfobie. Iedereen wil vermageren en laat zo veel mogelijk vetten achterwege, ook de goede. Vetten zijn nodig omdat ze het transport verzorgen van suikers, heel belangrijk voor mooie bloedwaarden, maar ook omdat ze de opname van allergenen vertragen tegenover het darmslijmvlies.

Ontwenningsverschijnselen

Bij intake moeten patiënten een vragenlijst invullen met hun gezondheidsklachten en wordt er een lijst gemaakt met alles wat ze eten. Aan de hand hiervan wordt een eliminatiedieet gemaakt. Alle voedingsmiddelen die reacties veroorzaken moeten worden vermeden. Dit kan ontwenningsverschijnselen opleveren die overeen komen met het staken van het drinken van koffie of het stoppen met roken. Deze klachten zullen na enkele weken afnemen, terwijl de klachten die de overgevoeligheidsreacties veroorzaken steeds verder zullen afnemen of zelfs verdwijnen. Na een viertal weken kan er voorzichtig worden geprobeerd de verboden voedingsmiddelen langzaam in zeer kleine hoeveelheden weer te gaan nuttigen. Op deze manier wordt het snel duidelijk welke voedingsmiddelen nog reacties geven. Het maag en darmstelsel kan in korte tijd beterschap ondervinden.

Volgens Christine Tobback is het erg belangrijk om je voeding in balans te houden. Als je voedselintoleranties aanpakt, slaap je beter en word je immuunsysteem minder belast.

Welke stoffen kun je beter mijden?

Het is heel complex en je kan er geen lijn in trekken. Sommigen mensen reageren op kreeft, anderen op nootjes. Het is niet op te sporen in het bloed. De reacties komen soms onmiddellijk maar meestal 12 of 24 uur later, waardoor verbanden leggen heel moeilijk is. Bij mensen die lijden aan de vermoeidheidsziekte ME/CVS zijn het vaak gluten, fructose en lactose die het immuunsysteem aanvallen en voor reacties zorgen. Maar dit kan sterk per persoon verschillen. In Nederland is het ook erg moeilijk om je te laten testen op voedselintoleranties. Huisartsen en ziekenhuizen kunnen eigenlijk alleen op voedselallergieën testen. Dit is de zwaardere variant van voedselintolerantie. Voedselintolerantie kan dezelfde schade aanrichten als een voedselallergie. Het is dan ook erg belangrijk om jezelf te laten testen op voedselallergieën.

Christine Tobback merkt wel op dat er een kentering aan het plaatsvinden is in de medische wereld. De meeste artsen willen een diagnose stellen aan de hand van bloedwaarden en bij die pseudo-allergie zie je niks. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vormen de pseudo-allergieën samen met depressies de toekomstige gezondheidsproblemen.