Doorbraak XMRV onderzoek in de kranten

In Nederland lijkt niemand zich zorgen te maken over het nieuw gevonden retrovirus XMRV bij mensen met het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Amerikaanse onderzoekers hebben echter bij een groot percentage van de patiënten dit virus aangetroffen in oktober 2009.

Tot nu toe zijn slechts een paar retrovirussen bekend die mensen kunnen besmetten. Het bekendste virus is HIV, dat aids veroorzaakt. XMRV is het recentst ontdekte humane retrovirus. Pas in 2006 werd dit virus voor het eerst geïdentificeerd, in tumorweefsel van prostaatkankerpatiënten.

Omdat het retrovirus slechts in uiterst lage concentraties aanwezig is in het bloed, lijkt vooral het opkweken van het virus essentieel om het te kunnen vinden. Dit begint inmiddels bij steeds meer onderzoekers door te dringen. Het is inmiddels duidelijk dat deze bezoeken vruchten beginnen af te werpen.

Behalve in Spanje, Italië, België, Groot-Brittannië en Zweden vindt momenteel vooral in de VS grootschalig XMRV-onderzoek plaats, waarbij ook overheidsinstanties betrokken zijn. Insiders verwachten dat de diverse Amerikaanse studies nog dit jaar meer helderheid zullen verschaffen over de relatie tussen XMRV en het chronisch vermoeidheidssyndroom ME/CVS.

Overigens zijn er al landen die maatregelen nemen tegen de mogelijke aanwezigheid van XMRV in donorbloed. In Canada, Nieuw-Zeeland en Australië mogen (ex-)ME/CVS-patiënten daarom geen bloed meer doneren. In Nederland zijn nog geen specifieke maatregelen genomen.

In augustus 2010 was het dan eindelijk zo ver. De langverwachte positieve FDA/NIH XMRV- studie van Alter, Lo en Komaroff is uitgebracht. Hierdoor kon professor K. de Meirleir, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) niet meer achterblijven. Dr. De Meirleir heeft eveneens bovenstaande bevindingen bevestigt, maar dan voor patiënten verspreid over Europa.

Onderzoekers van de VUB in samenwerking met het Belgisch biotechnologischbedrijd R.E.D. Laboratories zijn tevens in staat om het XMRV op te sporen bij Me/CVS patiënten. Zij zijn momenteel het enige laboratorium in Europa dat deze test beschikbaar stelt. Kosten zijn 340 euro.

Nieuw bij het onderzoek onder leiding van VUB-professor De Meirleir is dat het virus werd aangetroffen bij CVS/ME-patiënten uit heel Europa. Bovendien is de immunologische signatuur, een soort voetafdruk in het immuunsysteem, vergelijkbaar met die van symptomatische HIV-patiënten.

“Het lijkt erop dat voor de zowat 17 miljoen CVS/ME patiënten wereldwijd een einde komt aan een lange lijdensweg rond de erkenning van hun ziekte. De ontwikkeling van gerichte therapieën is al volop aan de gang, zowel in België als in het buitenland”, zegt De Meirleir.