Rituximab

27 oktober 2011 – M.E./CVS geneest door kankermedicijn

In het Haukeland Universitair Ziekenhuis te Bergen in Noorwegen hebben een aantal onderzoekers de goede werking aangetoond van het medicijn Rituximab bij de behandeling van patiënten die lijden aan de ziekte M.E./CVS.

 

 

Rituximab helpt bij de verlaging van de B-lymfocyten. Dit is een type witte bloedlichaam dat een belangrijke rol speelt in de afweer van het menselijk lichaam. Een placebo-gecontroleerde Fase II-studie bestaande uit 30 ME/CVS-patiënten werden gerandomiseerd en kregen een behandeling met Rituximab oftewel een zoutoplossing toegediend.

Blijvende verbeteringen

Van de 15 patiënten die met Rituximab zijn behandeld, hebben maar liefst 10 patiënten ofwel 67% als gevolg van de toediening met Rituximab blijvende verbeteringen van symptomen van M.E./CVS.

De oncologen, Oystein Fluge en Olav Mella die dit onderzoek leiden, geven aan dat B-cel depletie word geassocieerd met de klinische verbetering bij twee derde van de patiënten en dat door de vertraagde reacties op de Rituximab behandeling het zeer aannemelijk is dat ME/CVS een auto-immuun ziekte is.

Onder de indruk

Over de hele wereld wordt zeer positief gereageerd op het onderzoek met Rituximab. De Amerikaanse medische professor David Bell, één van de grootste leidende expert is op het gebied van M.E./CVS is zeer onder de indruk van de goede resultaten van het onderzoek met Rituximab en heeft verklaard op het Noorse TV2 dat hij in de 25 jaar dat hij betrokken is bij die ziekte ME/CVS, nooit eerder zulke hoopgevende en overtuigende onderzoeksresultaten heeft gezien. Men is in Noorwegen al begonnen met vervolgonderzoeken met Rituximab die er toe moeten leiden dat het medicijn in de toekomst en hopelijk op termijn kan worden voorgeschreven aan ME/CVS patiënten.

Tijdens de uitzending van het Noorse TV2 wordt bovenstaande uitgebreider besproken. Deze kan eventueel onderaan deze pagina in het YouTube-filmpje teruggezien worden.

28 oktober 2011 – Noorse ministerie Volksgezondheid biedt ME/CVS-patiënten excuses aan

Het Ministerie van Volksgezondheid in Noorwegen heeft publiekelijk haar verontschuldigingen aangeboden voor de manier waarop patiënten die lijden aan de ziekte M.E./CVS tot nu toe zijn behandeld. Deze excuses blijkt het gevolg te zijn van de bekendmaking van baanbrekend onderzoek van de Haukeland Universiteit te Bergen in Noorwegen.

Nadat de Rituximab studie is gepubliceerd en deze vanaf dat moment uitgebreide mediabelangstelling kreeg, heeft het Noorse Ministerie van Volksgezondheid de Noorse zender TV2 verklaard dat zij hun verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat men niet in de noodzakelijke en juiste medische zorg voor ME/CVS-patiënten heeft voorzien. Het is niet eerder voorgekomen dat het Noorse Ministerie van Volksgezondheid publiekelijk haar verontschuldigingen aan heeft geboden. Plaatsvervangend Directeur Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid in Noorwegen Bjorn Guldvog laat het volgende weten: ‘Ik denk dat wij niet goed genoeg gezorgd hebben voor mensen met ME/CVS. Ik denk dat het correct is als ik zeg dat wij niet de juiste zorg hebben ingericht voor deze groep van mensen, en dat spijt mij zeer.’

http://www.youtube.com/watch?v=jfpW4zKMaAs