XMRV en gevolgen

De ontdekking van een retrovirus bij mensen met de vermoeidheidsziekte ME/CVS zorgde in oktober 2009 voor een schok bij patiënten en onderzoekers. Het leek erop dat de oorzaak van deze zwaar invaliderende ziekte dan toch gevonden was.

Nu we een jaar verder zijn worden wetenschappers wereldwijd het meer en meer eens. Het aantal onderzoeken naar het virus XMRV is dan ook explosief gestegen. En die onderzoeken liegen er niet om. Naast de vermoeidheidsziekte ME/CVS lijkt dit retrovirus namelijk nog veel meer op zijn kerfstok te hebben.

Er bestaat nog een kleine mogelijkheid (met name theoretisch) dat dit virus zich ontwikkelt bij mensen met een slecht immuunsysteem, maar zelf geen ziekten veroorzaakt. Maar retrovirussen staan niet bekend als passanten en retrovirussen staan niet bekend als goed aardig. De bewijzen worden steeds duidelijker. XMRV is een boosdoener van de hoogste categorie.

De hypothese van dr. Judy Mikovits (verbonden aan het Whttemore Peterson institute (WPI) in Reno VS) is dan ook dat XMRV schade toebrengt aan het afweersysteem. Door deze schade is het immuunsysteem niet meer in staat om ziekte verwekkers onder controle te houden die mensen zònder XMRV wel kunnen overwinnen. Haar aanname is dan ook dat de relatie tussen XMRV en ME/CVS vergelijkbaar is met die tussen hiv en aids.

Dit is tevens terug te vinden in het bloed van ME/CVS patiënten. Dr. De Meirleir toonde aan dat ME/CVS patiënten die positief zijn getest op XMRV een opmerkelijke voetafdruk hebben in hun afweersysteem. Ook deze voetafdruk is identiek met die van hiv/aids patiënten met gezondheidsklachten.

Dit virus is ook gevonden bij andere neurologische aandoeningen, zoals fibromyalgie en de ziekte van Lyme en bij kinderen met autisme.

Naast de linken van dit virus bij ME/CVS en andere neurlogische aandoening wordt het verband tussen kanker en ME/CVS helderder. Zo hebben ME/CVS specialisten onderzoek gedaan naar het groot aantal non-hodgkin lymfonen. Het bleek dat een groot aantal patiënten deze vorm van kanker kregen en niet alleen zelf, maar ook hun naasten. Internisten in de VS zijn er dan ook van overtuigd dat de toename van lymfonen in hun regie gelijk opging met de toename van ME/CVS patiënten.

Internist Paul Cheney presenteerde tijdens een XMRV workshop actuele cijfers die aangeven dat veel van zijn ME/CVS patiënten familieleden hebben met kanker. Het gaat dan vooral om prostaatkanker en leukemie/lymfonen.

In oktober 2009 werd de wetenschappelijke publicatie over het verband tussen XMRV en ME/CVS in patiënten kringen met gejuich begroet. De vreugde was begrijpelijk. Eindelijk leken ME/CVS-patiënten erkend te worden. Maar wat ze hiervoor in ruil krijgen, is niet gering: een retrovirus dat mogelijk niet alleen ME/CVS, maar ook kanker kan veroorzaken. Niet slechts bij henzelf, maar ook in hun naaste omgeving.

Bron: Ref. Dagblad

Het eerste Nederlandse congres over XMRV vindt op 30 oktober plaats in Utrecht. Voor meer info: www.voedingenpsyche.nl