LDN

LDN is een afkorting voor Low Dosis Naltrexone en is ontwikkeld door Dr. Bernhard Bihari, een Neurophysician uit New York, Amerika. Hij is gekwalificeerd in de interne geneeskunde, psychiatrie en neurologie.

Oorspronkelijk wordt Naltrexone gebruikt bij de behandeling van drugsverslaving zoals heroïne of morfine. Hierbij ligt de dosis van Naltrexone meestal tussen de 50 en 150 mg per dag.

Low Dosis Naltrexone (lage dosis Naltrexone) wordt in Amerika sinds 1985 gebruikt, maar het gebruik van LDN is in Europa relatief nieuw. LDN wordt gebruikt bij de behandeling van auto-immuunziekten en biedt hulp aan patiënten met centrale zenuwaandoeningen en wordt tevens gebruikt als regulator van het immuunsysteem. Het middel kan worden ingezet bij een heel scala aan (chronische) ziekten, zoals de vermoeidheidsziekte M.E./CVS, MS, fibromyalgie, lupus, kanker, ziekte van Cröhn, reuma, Parkinson enz.

De resultaten zijn aanmoedigend voor vele patiënten, maar ook voor artsen. De ogenschijnlijk uiteenlopende aandoeningen die therapeutisch effect blijken te hebben van LDN, hebben allemaal een gemeenschappelijke factor, nl. een verhoogd niveau van endorfinen (natuurlijk voorkomende opioïden – specifiek OGF). De bedoeling hiervan is dat dit resulteert in verminderende pijn en een verhoging geeft van het gevoel van welzijn. Tevens stimuleert een verhoging van endorfinen het immuunsysteem en bevordert de toename van het aantal T-lymfocyten.

Hoewel het FDA dit medicijn van oorsprong niet voorschrijft voor deze aandoeningen, zijn artsen toegestaan om LDN ‘off label’ voor te schrijven in de dosis die volgens hen passend is.

Gebruik

LDN dient altijd gebruikt te worden in overleg met een arts. Omdat de dosis van Naltrexone hoger is (50 – 150 mg) dient LDN verdund te worden voor gebruik. Meestal wordt gedurende de eerste twee weken met 1,5 mg van vloeibaar LDN per dag gestart om vervolgens elke twee weken de dosis te verhogen met 0,5 mg. Maximale dosis is 4,5 mg per dag. Reacties die zich kunnen voordoen verschillen aanzienlijk per patiënt. Dit is dan ook de reden waarom het zo belangrijk is hier niet op eigen houtje mee te experimenteren. Raadpleeg bij gebruik van LDN altijd een arts! Ook omdat op dit moment de meeste apotheken LDN (nog) niet meewerken aan het verdunnen van LDN, op een enkele apotheek na. Op dit moment moeten patiënten zelf aan de slag om dit middel te verdunnen alvorens gebruik.

Bij het starten van LDN en bij het verhogen om de twee weken kunnen bijwerkingen optreden en kan er tijdelijk een toename van de symptomen optreden. Denk hierbij aan zwakte in/van het lichaam, veranderingen in gevoel, spierspasmen, pijn of vermoeidheid. Bij een toename van deze symptomen, kan dit duiden op een te hoge dosering. Ook kunnen symptomen optreden die behoren bij het rechtstreeks veranderen van de endorfinen-niveaus, zoals: slapeloosheid, verstoorde slaap wat gepaard kan gaan met levendige, bizarre en verontrustende dromen. Deze laatste symptomen verdwijnen meestal binnen de eerste paar weken van de behandeling.

LDN heeft een tijdelijke werking en blijft achttien uur actief in het lichaam, waarvan de eerste vier uur het meest actief.

De meeste mensen nemen LDN voor het slapen gaan, terwijl anderen bij slapeloosheid liever kiezen voor de ochtend.

Vanwege mogelijke toxische effecten van lang termijngebruik met LDN op de lever en de nieren is het noodzakelijk dat eventuele voorgaande problemen met de lever en/of nieren vooraf aan de arts gemeld worden. De risico’s zullen vermoedelijk minimaal zijn, omdat het middel tijdelijk actief is.

LDN kan niet gebruikt worden in combinatie met het gebruik van steroïden, opiaat-achtige pijnstillers of immuun-onderdrukkende medicijnen.

In Nederland wordt LDN op voorschrift aangemaakt. Tabletten van 0,5 mg zijn mogelijk. Apotheker Mediq in Joure heeft er ervaring mee. Zo niet is LDN het verkrijgbaar onder de merknaam Revia. DIt is de 50 mg dosering. Deze dient wel zelf verdund te worden.

Oktober 2010

Voordelen:

  • Kan een positieve en snelle werking hebben op het immuunsysteem bij M.E./CVS-patiënten
  • Wordt over het algemeen vergoedt
  • Is relatief goedkoop