Carnitine

Tip: Carnitine kan op een makkelijke manier en voor een goedkope prijs besteld worden via onderstaande link http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Carnitine-500-mg-180-Capsules/300?at=0 . De prijs van Now Foods Carnitine bij deze firma is velen malen goedkoper dan de gemiddelde prijs bij Nederlandse leveranciers. Zowel Hope als Faith bestellen al een aantal jaren naar volle tevredenheid bij Iherb. Bij gebruik van kortingscode ATE687 ontvangt u tevens 10 dollar korting bij de eerste bestelling als deze 40 dollar of minder bedraagt en 5 dollar korting wanneer deze minder dan 40 dollar bedraagt. Wel dient u (of iemand die u kent) in het bezit te zijn van een creditcard.

Carnitine

Het gebruik van Carnitine kan baat hebben bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS, Fibromyalgie, MS of andere chronische ziekten. Zo heeft Dr. Vermeulen van het CVS centrum Amsterdam een onderzoek gedaan naar het gebruik van Carnitine bij een groep van 150 patiënten die lijden aan de vermoeidheidsziekte M.E./CVS. Hij heeft deze groep patiënten behandeld met 1000mg L-Carnitine per dag. Achteraf klaagt 65% van deze groep patiënten over minder vermoeidheid, minder pijn en minder “brainfrog” (mistig, wattig hoofd). Echter, de mate waarin deze klachten zijn afgenomen is verschillend. Zo klagen sommigen dat ze nog steeds extreem vermoeid zijn, maar dat ze zich minder “ziek” voelen. Een klein percentage laat weten dat zij dankzij het gebruik van carnitine in staat zijn veel meer te kunnen. Maar patiënten die bijvoorbeeld ook klagen over pijnklachten, geven aan dat deze klachten minder afnemen dan de algehele vermoeidheid. Dat wil zeggen dat gebruik van carnitine in het beste geval symptomen kan bestrijden, maar een geneesmiddel voor bijvoorbeeld de vermoeidheidsziekte M.E./CVS is het zeker niet, want de oorzaak wordt hiermee niet weggenomen.

Werking van carnitine

De productie van energie wordt in het lichaam verzorgd door de mitochondria in de lichaamcellen, deze functioneren als een soort energiecentrales. Als brandstof wordt met name vetzuren en glucose gebruikt. Gedacht wordt, dat dit proces bij patiënten die bijvoorbeeld lijden aan de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en/of Fibromyalgie, niet goed verloopt wat resulteert in vermoeidheid en pijn. De disfunctie van de mitochondria kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een vrije carnitine-tekort. Dit is vooral een probleem voor de spiercellen, omdat deze cellen voor de voorziening van energie afhankelijk zijn van de verbranding van vetzuren. Bij spiercellen moet overigens ook worden gedacht aan de hartspier (pompen).

Carnitine is een molecuul met wat eigenschappen van een vitamine. Carnitine wordt door ons eigen lichaam aangemaakt, maar zit ook in voedsel en met name in vlees. Meestal gebruiken de cellen in ons lijf glucose en vetzuren als brandstof bij de productie van de bio-energie ATP. De spiercellen in ons lichaam gebruiken als brandstof met name vetzuren, terwijl de hersenen alleen maar glucose gebruikt.

Vetzuren kunnen de membraan van de mitochondria alleen passeren als zij op de één of andere manier een verbinding hebben gemaakt met carnitine. Deze stof vervoert vetzuren die in de cel aanwezig zijn naar de mitochondria waar deze in bio-energie ATP kunnen worden omgezet. Vervolgens wordt de carnitinemolecuul weer vrijgemaakt waardoor het terug kan keren naar de cel om het volgende vetzuurmolecuul “op te halen”. Carnitine functioneert dus als een soort “shuttle treintje”.

Diagnose

Een carnitine-tekort, met een duur woord ook wel Carnitinedeficiëntie genoemd, kan worden bevestigd door middel van bloedonderzoek, waarbij het carnitinegehalte wordt gemeten. Maar omdat carnitine een veilig middel is, kan ook met proefondervindelijk gebruik worden vastgesteld of de vermoeidheid, pijn of andere klachten verminderen bij bijvoorbeeld de vermoeidheidsziekte M.E/CVS.

Klachten

Tekorten van carnitine kunnen o.a de volgende klachten geven:. lusteloosheid, hypoglycemische klachten, cardiovasculaire aandoeningen, zenuwaandoeningen, overgewicht, verzuring (lactaatvorming), hartinsufficiëntie, chronische vermoeidheid, onvruchtbaarheid. Carnitine tekort tijdens de zwangerschap kan een verminderde groei van het embryo geven en een ijzertekort.

Gebruik

De behandeling van een carnitine-tekort of een behandeling met proefondervindelijk gebruik bestaat meestal uit het toedienen van carnitine in de vorm van tabletten. Daarnaast kan carnitine ook worden ingenomen als drank of ingespoten worden als vloeistof.

Voordelen:

  • Kan zorgen voor een vermindering van de klachten bij bijvoorbeeld de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en/of Fibromyalgie;
  • In de meeste gevallen kent het gebruik van carnitine weinig tot geen bijwerkingen;
  • Als supplement te verkrijgen, dus ook verkrijgbaar zonder recept van een reguliere arts.

Nadelen:

  • Als supplement wel erg duur: voor vergoeding heb je een recept nodig van een reguliere arts. Helaas zijn deze vaak niet bereid mee te werken als ondersteuning van de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en/of Fibromyalgie;
  • Carnitine is een middel om symptomen te bestrijden. De oorzaak van de vermoeidheidsziekte M.E./CVS en/of Fibromyalgie wordt hiermee niet aangepakt.