Vitamine D

Tip: Vitamine D kan op een makkelijke manier en voor een goedkope prijs besteld worden via onderstaande link http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin-D-3-Highest-Potency-5-000-IU-120-Softgels/10421?at=0 De prijs van Now Foods Vitamine D3 bij deze firma is velen malen goedkoper dan de gemiddelde prijs bij Nederlandse leveranciers. Zowel Hope als Faith bestellen al een aantal jaren naar volle tevredenheid bij Iherb. Bij gebruik van kortingscode ATE687 ontvangt u tevens 10 dollar korting bij de eerste bestelling als deze 40 dollar of minder bedraagt en 5 dollar korting wanneer deze minder dan 40 dollar bedraagt. Wel dient u (of iemand die u kent) in het bezit te zijn van een creditcard.

Vitamine D werd begin 20e eeuw ontdekt en is de enige vitamine die het lichaam uit zichzelf kan produceren. Dit komt doordat het officieel een hormoon is. Vitamine D staat in de volksmond bekend als de “zonneschijn vitamine”, omdat het van nature geproduceerd wordt als de huid wordt blootgesteld aan UVB zonlichtstralen. Blootstelling aan deze stralen is dan ook de enige natuurlijke bron van grote hoeveelheden vitamine D. Wel kan het moeilijk zijn om voldoende aan deze stralen blootgesteld te worden. Dit kan sterk variëren, zoals afhankelijkheid van het tijdstip van de dag, seizoen, breedtegraad, leeftijd, huidpigmentatie, de hoeveelheid huid die niet bedekt is met kleding of zonnebrandcrème en hoevaak iemand bijvoorbeeld buitenkomt.

Vitamine D komt van nature niet voor in voedsel, met uitzondering van visolie en vis-levertraan. Wel bevatten melk en andere zuivelproducten, sinaasappelsap en ontbijtgranen kleine hoeveelheden vitamine D, maar hiermee is het eigenlijk onmogelijk om dagelijks voldoende hoeveelheden binnen te krijgen met inname van voeding. Omdat het dus soms zo moeilijk is vitamine D uit natuurlijke bronnen te halen, is suppletie vaak de meest handige oplossing.

Gevaren van een Vitamine D tekort (D-Ficiëntie)

In eerste instantie werd ontdekt dat en vitamine D-tekort rachitis bij kinderen kan ontwikkelen, waardoor de botten verweekten en verzwakten wat veelal misvormingen en meerdere breuken tot gevolg had.

Later bleek ook dat een vitamine D-tekort een belangrijke factor speelde bij botziekten zoals osteopenie (verminderde botmassa), osteoporose (poreuze, broze botten), en osteomalacie (een verzachting van de botten bij volwassenen, wat vaak begint met verraderlijke spierzwakte en pijn, en pijn in de lage rug en dijen, later uitspreidend naar armen en ribben).

Recentelijk hebben wetenschappers ontdekt dat vitamine D-tekort eveneens kan bijdragen aan een nog breder aspect van gezondheidsproblemen, zoals bij de pathogenese en/of progressie van verschillende aandoeningen. Een aantal voorbeelden zijn: kanker, hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten, neuromusculaire ziekten, osteoartritis (artrose), diabetes, en andere auto-immuunziekten.”

Vitamine D Gehaltes Meten

Er is maar één manier om uit te sluiten of er sprake is van een vitamine D-tekort en dat is door een bloedtest uit te laten voeren die serum 25(OH)D concentraties meet. 25(OH)D of 25-hydroxivitamine D is een metaboliet van vitamine D. Onderstaande tabel geeft een algemeen beeld weer van Vitamine-D concentraties: Wel zullen de normen variëren tussen labo’s:

Ernstig tekort < 8 ng/ml

Tekort 8 – 19 ng/ml

Onvoldoende 20 – 29 ng/ml

Voldoende 30 – 49 ng/ml

Optimaal 50 – 99 ng/ml

Buitensporig 100 – 150 ng/ml

Potentieel toxisch > 150 ng/ml

De Rol Van Vitamine D bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS,  Chronisch Pijn & Fibromyalgie

Hieronder staan een aantal voorbeelden van onderzoek die de rol van vitamine D bestudeert:

Fibromyalgie: Een studie uit 2009 onderzocht 139 patiënten met fibromyalgie en/of niet-specifieke musculoskeletale pijn. Driekwart van hen vertoonde een vitamine D-tekort. Na behandeling met vitamine D supplementen, werden klinische verbeteringen geobserveerd bij 90% van de patiënten.

Neuropathie (Zenuwpijn/schade): Een studie uit 2008 bestudeerde 51 patiënten met diabetische neuropathie. Na suppletie met ongeveer 2000IE vitamine D elke dag gedurende drie maanden, was er afname van 50% in pijnscores.

Migraine: Case studies hebben aangetoond dat twee maanden suppletie met vitamine D in combinatie met calcium zowel de frequentie als de intensiteit van migraine bij post- en pre-menopauzale vrouwen drastisch reduceerde.

Chronische rugpijn: In 2003 bestudeerden onderzoekers 360 patiënten met chronische rugpijn. Na drie maanden vitamine D supplementen, werd er een verbetering van de symptomen gezien bij 95% van alle patiënten en bij 100% van deze die een ernstig vitamine D-tekort vertoonden aan het begin van de studie.

Duidelijk is dus dat Vitamine D ook baat kan hebben bij een aantal symptomen die horen bij de vermoeidheidsziekte M.E./CVS, aangezien een deel van de patiënten die lijden aan deze vermoeidheidsziekte klaagt over chronische pijn, hoofdpijn en/of migraine alsmede chronische rugpijn. Wel is het raadzaam eerst de Vitamine D waarden in het bloed te bepalen.